Deel je geloofsbiografie

In deze werkvorm neem je als team de tijd en ruimte om je geloofsbiografie te delen en te ontdekken wat dat betekent.

Geloofsbiografie delen 

Ieder mens heeft een eigen verhaal; van geboren worden op een bepaalde plek in een bepaald gezin, van opgroeien met vallen en opstaan, volwassen worden en een eigen plek in het leven vinden. Alles wat je onderweg meemaakt, maken je tot wie je nu bent en hoe je dingen ziet. Ook de weg die God met je is gegaan, is onderdeel van je biografie, en is vaak nauw verweven met de belangrijke ervaringen en gebeurtenissen die jou hebben gevormd. Als team is het belangrijk om meer van elkaars achtergrond en (geloofs)biografie te horen. Het helpt om elkaar dieper te én je gekend te voelen, en om te begrijpen waarom iemand op een bepaalde manier reageert.  

Ook als een team nadenkt over de vorm en inhoud van kerk-zijn in de context waarin zij pionieren, helpt het om elkaars geloofsweg te kennen. Want ieders geloofsbeleving is bepaald door gebeurtenissen in het leven, (kerk)cultuur, gezin etc. Dat maakt dat we sommige thema’s of keuzes heel anders kunnen benaderen, en voorliefdes of zelfs allergieën hebben voor hebben voor bepaalde vormen. 

Bescheiden en begripvol

De wetenschap dat we verschillend zijn, moet tot het besef leiden dat wij persoonlijk de ‘waarheid niet in pacht hebben,’ maar dat de waarheid een Persoon is: Jezus Christus. Dat maakt bescheiden, en kweekt ook begrip voor teamleden die een thema heel anders benaderen. Tegelijkertijd is het belangrijk om vast te stellen dat het geloof niet relatief is. Anders gezegd: het is ook niet de bedoeling dat we allemaal onze zienswijze hebben en dat maar prima hebben te vinden. Maar het mag zorgen voor een houding van het gezamenlijk zoeken bij Jezus. Die houding helpt ons niet alleen in (discussies binnen) het team, maar het helpt ons ook om naast zoekers te staan in plaats van boven hen.  

Deze werkvorm helpt om je (geloofs)biografie voor jezelf scherp te krijgen, en met je team te delen en er samen over door te praten. 


Opdracht – Je (geloofs)biografie vertellen.  

Bereid je (geloofs)biografie voor. Hier zijn drie ideeën hoe je dat kunt doen, maar andere manieren zijn ook goed: 

  1. Teken je (geloofs)biografie. Neem een leeg vel papier. Zet links een streepje (je geboortejaar) en helemaal rechts een streepje (nu). Trek daartussen een lijn. Vul je ‘levenslijn’ vervolgens in met de in jouw ogen belangrijkste gebeurtenissen en ervaringen die jou hebben gevormd als mens en gelovige. Dat mag met woorden, maar ook met symbolen of tekeningen.  
  2. Schrijf puntsgewijs de in jouw ogen belangrijkste gebeurtenissen en ervaringen die jou hebben gevormd als mens en gelovige.  
  3. Kies een paar foto’s uit van diverse periodes in je leven. Denk na over de vraag hoe je in die periode was, wat jou vormde en beïnvloedde, en welke rol God in je leven speelde.  

Reflecteer vervolgens op je (geloofs)biografie a.d.h.v. de volgende vragen:  

  • Met welk godsbeeld ben je opgegroeid?  
  • Welke ervaringen of mensen hebben je gevormd op je geloofsweg? 
  • Wat heeft de kerk of christelijke gemeenschap voor jou betekend? Welke elementen daaruit gun je de mensen op jullie pioniersplek wel/niet?  
  • Merk je dat jouw achtergrond doorwerkt in jouw kijk op pionieren?  

Deel in het team jullie (geloofs)biografieën. Bespreek na het delen ervan wat de verhalen hebben opgeleverd aan nieuwe inzichten, begrip of vragen.  

  • Hebben jullie in het team al wel eens discussies over missionair-zijn of kerk-zijn gehad? Speelde jullie (geloofs)biografie daarin een rol, terugkijkend?  
  • Wat helpt jullie om het gezamenlijk te zoeken bij Jezus? Wat helpt jullie om samen een weg te vinden binnen de (theologische) thema’s voor jullie pionierswerk?  

Download dit materiaal

Je kunt het bovenstaande materiaal ook downloaden om het makkelijk offline te gebruiken en/of te printen.

Tags